Što je Wagyu govedina? Potpuni vodič – Schweid & Sons – najbolji burger

Wagyu je jedna od najpoznatijih i najskupljih vrsta govedine na svijetu, ali mnogi konzumenti još uvijek ne razumiju što je to točno. Iako bi moglo biti primamljivo klasificirati ga prema njegovoj vrhunskoj nježnosti i masnoći — što je rezultat njegove izrazite mramornosti — pravi wagyu zapravo je određen kombinacijom genetike i lokacije, a njegova eksplozija popularnosti dovela je do brojnih drugih zabluda usput. . U ovom vodiču zaronit ćemo u najčešća pitanja koja dobivamo o ovoj luksuznoj govedini, uključujući pasmine krava koje se uzgajaju za wagyu, wagyu vs. Kobe, autentičnost američke wagyu govedine i više.

Usmjerite na mjesta rezova mesa.

Što je Wagyu govedina uopće?

Riječ wagyu doslovno se prevodi kao “japanska krava” (wa znači “japanska”, a gyu znači “krava”), ali ne mogu se sve japanske krave smatrati wagyu. Zapravo, wagyu se odnosi na specifičnu japansku rogatu pasminu crvenih ili crnih goveda koja potječu od autohtonih azijskih goveda, koja imaju poseban genetski sklop. To znači da ne možete proizvesti wagyu govedinu s bilo kojom starom pasminom, čak i ako je uzgojena u istim uvjetima i zemljopisno.

Budući da su wagyu izvorno bile tegleće životinje koje su se koristile u poljoprivredi, trebale su imati fizičku izdržljivost bez premca, osobinu koja je uvelike određena količinom energetski bogatih intramuskularnih masnih stanica (tj. mramoriranja) u kravi. Wagyu goveda su klasa za sebe jednostavno zato što su genetski predisponirana za stvaranje mramora unutar mišića kada pojedu puno hrane, umjesto izvana (na način na koji biste mogli naići na veliku masnu kapicu na komadu ne-wagyu odreska). Niti jedna druga pasmina krava to ne radi.

katana mješavina pakiranja.

Koje se četiri pasmine u Japanu smatraju Wagyu?

Godine 1868., nakon restauracije Meiji, Japan je želio uvesti zapadnjačku hranu, kulturu i navike u zemlju te je drastično otvorio svoje granice tim utjecajima. Kao rezultat toga, uvezeno je mnogo pasmina goveda, uključujući smeđu švicarsku, devonsku, kratkohornsku, simentalsku, ayrshire i korejsku. Današnja wagyu goveda rezultat su križanja autohtonih japanskih goveda s tim stranim pasminama, a do 1910. križanja su bila zatvorena za dodatne genetske infuzije.

Četiri rase wagyu u Japanu su:

  1. Japanska crna (80 posto goveda u Japanu). Ova pasmina je cijenjena zbog svoje intenzivne marmoriranosti.
  2. Japanska smeđa/Akaushi (18 posto goveda u Japanu). Mršavija i zdravija, ova pasmina ima lagan, blag okus.
  3. Japanci anketirani (jedan do dva posto goveda u Japanu). Ova mršava pasmina bogata je inozinskom i glutaminskom kiselinom i dolazi s posebnim pikantnim okusom.
  4. Japanski Shorthorn (manje od jedan posto goveda u Japanu). Ova nemasna pasmina ima glađu teksturu i snažan mekasti okus.

Japansko crno govedo dominantna je sorta u Japanu i diljem svijeta i proizvodi najtraženije meso. Kad netko kaže “wagyu”, gotovo uvijek misli na japansko crno govedo.

Kako se ocjenjuje Wagyu?

Japansko udruženje za ocjenjivanje mesa nadzire ocjenjivanje wagyua, koji dobiva ocjenu na temelju sljedećih kriterija:

  • Boja masti.
  • Boja mesa.
  • Oblik rebrastog oka.
  • Veličina područja oko rebara.
  • MMF% (odnosi se na mramoriranje govedine).

Wagyu dobiva ukupnu ocjenu između jedan (najniža) i pet (najviša), te ocjenu između jedan i 12 za svaku od pet gornjih kategorija.

Također možete vidjeti napomenu “A4” ili “A5” na wagyu, što je način klasifikacije njegovog stupnja prinosa. Drugim riječima, vidjeti “A” znači da više od 72 posto komada od jedne krave zadovoljava najviše standarde kvalitete. A5 je najviši stupanj wagyu koji može biti izvan Japana.

Wagyu vs. Kobe: Koja je razlika?

“Wagyu vs. Kobe” razgovor je pomalo pogrešan naziv, budući da je Kobe vrsta wagyua. Sastoji se od gore spomenute visoko cijenjene Tajime, koja dolazi iz prefekture Hyogo. (Glavni grad Hyogoa je Kobe – otuda i naziv.) Kobe wagyu mora dolaziti iz Kobea u Japanu i u skladu je sa strogim standardima: svaka ruka koja vam ovo meso dostavlja na stol mora imati licencu Kobe Beef Association i biti ocijenjena kao A4 ili A5. Zbog toga – kao i zbog svoje obilne, neusporedive marmoriranosti – Kobe je najskuplja govedina na svijetu, s pojedinačnim porcijama koje se prodaju za najmanje 200 dolara. Samo 3 000 do 4 000 grla goveda kvalificira se kao autentični Kobe svake godine.

Godinama USDA nije dopuštala uvoz niti jedne unce govedine iz Japana u SAD, iako to nije spriječilo neke restorane da lažno tvrde da prodaju “Kobe”. Iako je Kobe sada dostupan u malim količinama izvan Japana, ipak biste trebali biti oprezni ako na jelovniku vidite “Kobe” ili “American Kobe”.

Katana Blend Burger u pakiranju i posudici.

Što je američka Wagyu govedina?

Japan je 1997. goveda wagyu proglasio nacionalnim živim blagom i zaustavio sav izvoz u druge zemlje. Međutim, prije nego što se to dogodilo – točnije 1975. godine – četiri čistokrvna bika (dva crvena i dva crna) dovedena su u SAD iz Japana, te križana s američkim govedima kako bi nastala američka wagyu govedina. I tako možete uživati ​​u American Wagyu u svom domu uz Schweid & Sons. Naša mješavina Katane uzgajana je bez dodanih hormona, steroida ili antibiotika. Kad bacite Katana Blend Burgers na svoj roštilj, dobit ćete ukusne, mekane i mekane Burgere!

Paket preuzmite u lokalnoj trgovini mješovitom robom u odjeljku sa svježim mesom – upotrijebite naš lokator trgovina da pronađete trgovinu u svom području. Ili nabavite naše hamburgere isporučenim ravno na kućni prag kupnjom online. Pratite nas za više u našoj seriji Getting to the Meat of It u kojoj govorimo o govedini! Propustili ste prethodne? Provjerite našu biblioteku bloga ili pronađite poveznice do njih u nastavku.

Popularni goveđi komadi za vaše hamburgere

Različite vrste govedine

Izvori:

American Wagyu Association – Što je Wagyu?

American Wagyu Association – Genetic Diversity

Farma i životinje – savjeti za uzgoj Wagyu goveda

Forbes – Nova istina o kobe govedini: oskudne količine sada dostupne u SAD-u, ali ne i u Europi

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.