Pierate – Recenzije pite: Turneja afričke pite

U pekarnici McGregor’s može se kupiti iznenađujuće velik izbor artikala – kava, sendviči, kolači i hladna osvježavajuća pića. Ali natpis dobrodošlice na ulazu ne ostavlja nikakvu sumnju o tome što je ovo mjesto. Na vrhu popisa je njegova “slavna pita od jabuka”!

Naručujem pitu od jabuka. Dok čekam, moja osušena usta sline dok mi um juri kroz sedam C. Koje će boje biti? Koliko će biti ispunjen do kapaciteta? Nadam se da će stići u odličnom stanju. Također me zanima kakvo će se pecivo koristiti. Hoće li to biti standardne prhke kore ili će se odlučiti za lijevo polje lisnato tijesto? Hoće li to biti rešetka?

Dok gospođa izlazi iz stražnje sobe s kartonskom kutijom u ruci, očajnički želim pronaći odgovore na sva ova pitanja.

Iznesem kutiju van i otvorim je…i šok užas. (Upozorenje – sljedeća fotografija bi mogla biti uznemirujuća za neke od vas)

Da, McGregorova “čuvena pita od jabuka” zapravo je crumble. Nema peciva. Ljubitelji pite i sljedbenici Pierate-a znat će da je pita “nadjev koji je u cijelosti umotan u tijesto”. Nemojte me krivo shvatiti – McGregor’s crumble od jabuka bio je izvrstan, ali bio je samo to – crumble. Prešao sam cijeli ovaj put zbog a mrviti se. Da sam blogirao za Crumblerate (zaštitni znak TBC), bio bih oduševljen, ali ovo je Pierate.

Na moju sreću, McGregor’s također trguje pravim pitama.

Kod kuće bi pita od “divljači” vjerojatno bila neka vrsta ptice poput fazana ili jarebice, ali ovdje vani to može biti bilo što, od kudua do oriksa. Budući da me čekaju duge vožnje i pomalo uznemiren želudac, odlučila sam se za vegetarijansku pitu.

Nisam sasvim siguran što je unutra, ali mislim da mogu vidjeti špinat i krumpir. Pristojna pita, fino punjena, s ukusnim tijestom i svakako za pohvalu što mogu ponuditi pitu tako razumne kvalitete na ovako udaljenom mjestu.

Odlazim iz Solitairea pomalo razočarana što famozna pita od jabuka zapravo nije bila pita, ali zadovoljna što sam barem pitu pojela u vjerojatno jednom od najudaljenijih naselja koja ću ikada posjetiti. To je doista dokaz pokojnom Mooseu McGregoru da mogu kupiti bolju pitu usred namibijske divljine nego što mogu na mnogim mjestima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ako ikada budete u blizini, preporučio bih vam da svratite na pitu za svoje glavno jelo, crumble za desert i pozdrav legendi koja je Moose McGregor.

Putujem dalje kroz Namibiju i nailazim na nešto prilično zanimljivo u gradu Otjiwarongo. Ispostavilo se da je Spar zapravo prilično velika stvar u Namibiji (i u mnogim drugim zemljama Afrike). U Ujedinjenom Kraljevstvu, Spar se češće doživljava kao mala trgovina, ali ovdje imate divovski supermarket Spars. A što kaže onaj znak na pročelju dućana? King Pie?! Ovo zvuči kao nešto što morate probati!

Brendiranje je malo zbunjujuće jer štand “King Pie” unutar Spara prodaje “McCoy” pite, ali svejedno ovo je iznimno uzbudljivo.

Ne znam kako ovo reći ostalim Pieraterima… “Nisi jeo pitu dok nisi jeo McCoy”. Wow! Unatoč tome što su za Pierate pojeli i pregledali više od 700 pita, pokazalo se da drugi Pierateers nikada zapravo nisu jeli pitu!

U interesu poštene usporedbe s McGregorovima, naručio sam još jednu vegetarijansku pitu – špinat i feta. Košta 22,20 namibijskih dolara, što je oko 1,20 funti.

Nema boljeg mjesta za uživanje u pravoj McCoy piti nego na otvorenoj cesti. Moram reći da je ova pita bila dobra, ali nisam je ocijenio tako visokom kao McGregors. Tijesto je bilo malo vlažnije, a pita nije bila tako dobro punjena. To je ono što očekujem od prethodno zagrijane pite u supermarketu. Unatoč onome što pakiranje proglašava, ne bih rekao da morate pojesti McCoy’s da biste pojeli pitu. Ostali Gusari mogu mirno spavati večeras.

Ovdje u Pieratu stvarno volimo ići dodatno za naše čitatelje – tako da me sljedeća stanica na ovoj turneji po afričkoj piti odvela u Mzuzu, treći najveći grad u Malaviju. Otprilike 20 milja zapadno od obala jezera Malawi, Mzuzu nije baš turističko mjesto. Ali ako se nađete ovdje, je li moguće dobiti pitu? A odgovor je…da!

Uputite se u lokalni Shoprite supermarket i trebali biste moći pronaći štand “Pieman” (ozbiljno, tko smisli ovakva imena, sjajna su). Ovaj Pieman je prodavao pite s curryjem od povrća, odrezak i bubrežnjak, biftek s paprom i pitu s curryjem od ovčetine (mislim). Sve pite koštale su 1299,99 malavijske kvače, što je oko 1,44 funte. Naručujem Pieman biftek s paprom.

Boja pite ostavlja mnogo za željeti. Smeđa boja je neujednačena, s dvije tamne mrlje koje okružuju blijedo središte. Pretpostavljam da je to više zbog nejednake glazure nego zbog neravnomjernog pečenja.

Evo pogleda u presjeku, i o Bože, nije dobar. Sadržaj pite uglavnom je zrak. Nadjev od bifteka s paprom stavlja se u plitku mrlju na dnu pite. Ovo vraća sjećanja na pite od jabuka Delissia iz Poundlanda, ali one barem koštaju samo funtu. Drago mi je što sam pronašao pitu, ali Pieman stvarno mora dobro popričati sa samim sobom ako se nada da će napredovati na ovom tržištu.

I time završavam turneju afričke pite. Oči su mi se otvorile za novi kontinent pita. Svoje putovanje smatram preliminarnim posjetom radi temeljitijeg istraživanja scene afričke pite u narednim godinama. Nadam se da ste uživali u čitanju. Ako imate bilo kakvih komentara o pitama koje sam probala ili imate bilo kakvu preporuku za pite za probati u Africi, javite nam u komentarima.

ocjene:
McGregorsova poznata pita od jabuka (pasijans, Namibija) – NAP (nije pita)
McGregorsova pita od povrća (Solitaire, Namibija) – 5,3/7
McCoy / King Pie / Spar pita od špinata i fete (Otjiwarongo, Namibija) – 4,5/7
Pieman / Shoprite pita (Mzuzu, Malavi) – 3,1/7
TJP

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.