Pierate – Pie Recenzije: True North

Pravi sjever – Sheffield Pie Challenge

True North Pubs, The Broadfield, Waggon & Horses & The York – recenzije pita

U Pieratu volimo dobar izazov za Tjedan britanske pite. Od toga da smo tri i pol dana jeli samo pite do izrade unikatnih kreacija, napravili smo neke sasvim neobične stvari. Za Tjedan britanske pite 2019. uputili smo se u Sheffield, dobili smo neke preporuke za pite koje treba probati u gradu i činilo se kao dobar izgovor za vikend. Konkretno, The Broadfield pub bio je vrlo preporučen. Nakon što smo istražili koje pite ima u ponudi The Broadfield, saznali smo da su pokrenuli Pie Week Challenge gdje ste morali pojesti pitu u 3 puba koje vodi True North Brewing Company kako biste dobili vaučer. Koncept Pie Week Challengea bio je privlačan, ali odlučili smo da ako ga namjeravamo učiniti, moramo povećati ulog. S obzirom na to da smo u Sheffieldu bili samo jednu noć, pokušali bismo završiti izazov u samo jednoj večeri! Kontaktirali smo True North, bili su oduševljeni idejom i dovoljno ljubazni ponuditi pitu u jednom od pubova besplatno ako smo htjeli ispuniti izazov. To ga je učinilo još privlačnijim. S obzirom da je postojala mala udaljenost između pubova, morali smo si ostaviti dovoljno vremena da pojedemo pite i prođemo između njih, naš itinerar (ili pie-tinerar) je bio sljedeći;


The Broadfield 18:15
Kola i konji 19:15
York 20:45

Prvo do Broadfielda bila je relativno lagana šetnja niz Abbeydale Road od mjesta gdje smo odsjeli. Bila je to tradicionalna pivnica, ali uređena na uredan način. Očito su radili nešto dobro jer je ove subotnje večeri bilo jako prometno s pijanicama i večerama. Uvedeni smo do našeg stola u modernom polumraku koji je osvjetljavao blagovaonicu. Jelovnik nije imao pretjerano velik izbor pita s samo dvije mesne pite. Na raspolaganju su bile i vegetarijanske i veganske pite protiv kojih nemamo ništa, ali bismo radije prepustili British Pie Awards da se njima bave, a mi bismo se držali mesnih pita.

Odlučili smo se za klasičnu govedinu, pivo i gljive za £9,50.

Broadfieldova pita

Broadfieldova pita

Stanje – 6,25/7 – Visoko i dobro oblikovano, imalo je klasičan izgled s lijepim naboranim rubom i oblikom životinje od peciva na vrhu. Stigao je s čipsom i graškom dobro predstavljenim zajedno. Nažalost, bio je prekriven umakom zbog čega je bilo teže procijeniti izgled.
Boja – 6.50/7 – Tamno smeđa, izvrsna boja koja nagovještava ukusno pecivo.
Jeftinoća – 5,40/7 – Bilo je stvarno dosta mesa u piti, ali dijelovi graška i kaše činili su se nepotrebno škrtima, iako je samo pita ocijenjena, to je utjecalo na vrijednost.
Kapacitet – 6,80/7 – Ova je pita postigla skoro savršen kapacitet. Bio je visok, prilično velik i jedva da je imao zračni otvor.
Žvakanje – 7.00/7 – Svi Pierateri složili su se da je tekstura ove pite savršena, od mesa koje se topi u ustima do hrskavog izvana i gnjecavog u sredini. Smatrali smo da je potrebno dati najviše ocjene. Pierateer SJL pokušao je tvrditi da pune ocjene nisu moguće. Ostali su zatim pronašli povijesne preglede u kojima je SJL dao broj 7 za jednu pitu pa je morao priznati!
Sadržaj – 6,00/7 – Meso i umak bili su ukusni i briljantno su dočarali suštinski okus pite od govedine i piva. Primjećeno je da se čini da uopće nema gljiva i općenito okusi, iako su bili briljantni, zapravo nisu imali ništa što bi mu dalo prednost.
Konzistencija – 6,50/7 – nadjev je bio dovoljno vlažan s gustim umakom, dodatni umak nije bio potreban. Tijesto i nadjev dobro su funkcionirali zajedno, pita je dosljedno bila vrlo visokog standarda.

Govedina, pivo i gljive (The Broadfield [S7 1FR])
6,35/7
SJL, RAS, TJP

Morali smo brzo jesti i krenuti. Waggon & Horses bio je na istoj cesti pa smo se odlučili za šetnju, ali to je bio prilično dug put niz cestu na 2,3 milje pa smo morali brzo hodati. Iako je bilo dobro početi sagorijevati dio kalorija iz pite, požalio sam što sam već popio pola litre u The Broadfieldu.

The Waggon & Horses bila je sasvim druga vrsta ustanove. Na rubu parka bio je to svijetao i obiteljski pub, više usmjeren na obroke nego na piće. Osoblje je bilo itekako svjesno našeg izazova i bilo je entuzijastično, čak je pokušavalo utjecati na nas da ih ocijenimo višom od ostalih pubova. Profesionalcima smo morali reći da se naši glasovi ne mogu kupiti ni na koji način bez obzira na to koliko su nam besplatnih stvari dali, a letvica je već bila vrlo visoko postavljena u The Broadfieldu.

Ponuda pita ovdje je bila opširnija i odlučili smo isprobati nekoliko različitih. Pierateers SJL & TJP odlučili su podijeliti piletinu, poriluk i senf, a zatim započeti s pudingom rano podijelivši pitu od jabuka. Pierater RAS odlučio se zadržati na glavnom jelu s pitom od divljači.

Piletina, poriluk i senf

Pita Kola i konji

Pita Kola i konji

Stanje – 6,25/7 – Vrlo slično izgledu goveđe pite u The Broadfield. Pite se očito rade na licu mjesta, ali čini se da slijede isti nacrt. Srećom ova pita nije bila prekrivena umakom, ali je malo pukla.
Boja – 6.50/7 – Malo bljeđa od goveđe pite, ali je i dalje izgledala vrlo privlačno.
Jeftinoća – 5,40/7 – Opet, ova je pita bila £9,50 što je možda relativno skupo, ali kvalitetu vrijedi platiti!
Kapacitet – 6,80/7 – Vrlo slične veličine i oblika kao goveđa pita.
Žvakanje – 5,70/7 – Bilo je raznih vrsta pilećeg mesa, ali nijedno nije bilo za žvakanje. Činilo se da je pecivo sasvim drugačije od The Broadfielda. Ovo je bilo više puterasto i mrvičasto i možda nije bilo savršene teksture tijesta od goveđe pite. Tijesto bi moglo biti suho da nije bilo prilično tanko. Međutim, imalo je vrlo dobar okus, čak i za jelo samog.
Sadržaj – 5,00/7 – Piletina je bila fina i ukusna. Tamo je nadjev bio blago kiselkastog okusa, možda od senfa koji nije bio neugodan, ali možda nije bio kremast kako sam očekivao. Okus nadjeva upotpunio je tijesto s maslacem.
Konzistencija – 5,20/7 – Iako je bila vrlo ukusna, ovoj piti je malo nedostajalo vlage, Pierateer TJP čak je na svoju prelio dodatni umak, što nije bilo potrebno s pitom u The Broadfieldu.

Piletina, poriluk i senf (kola i konji [S7 2QQ])
5,84/7
SJL, TJP

Jabuka

Pita Kola i konji

Stanje – 4,75/7 – Pita je dobro prezentirana na tanjuru s voćem i sirupom. Međutim, to je bila pita s rešetkastim vrhom za koju nismo baš oduševljeni u pieratu. U idealnom slučaju ne želimo vidjeti nadjev prije nego što prodremo u tijesto.
Boja – 5.90/7 – Boja je bila prilično dobra. Sjaj na pecivu označavao je slatko pecivo.
Jeftinoća – 4,10/7 – S £5 to je bila prilično standardna cijena deserta u restoranu sa sladoledom ili kremom, ali pita nije bila velika, vjerojatno nam je pomoglo s obzirom da smo imali više za jelo, ali je utjecalo na vrijednost.
Kapacitet – 2,75/7 – Kriška kolača nije bila visoka i prilično malena, niti nas je činilo optimistima da će imati puno sadržaja.
Žvakaća – 4,00/7 – Malo premekana, ova pita zapravo nije imala ništa u što bi mogli zahvatiti zube. To se odnosilo i na pecivo i na nekoliko komadića jabuke koje smo pronašli. Nadjev od jabuka je bio više kao pekmez. Nije savršena jabuka koja ima malo zalogaja.
Sadržaj – 4,90/7 – Punjenje je bilo slatko i sirupasto što je zapravo bilo vrlo ukusno. Možda bi postalo bolesno da ga je bilo više.
Konzistencija – 4,25/7 – Iako je dovoljno ukusna, meka tekstura ove pite smanjila je konzistenciju. Ne bismo ponovno naručili.


Jabuka (kola i konji [S7 2QQ])
4,38/7
SJL, TJP

Nakon što smo izglancali pitu u Waggon & Horsesu, morali smo odjuriti do The Yorka. Ovo je bilo malo dalje pa smo uzeli Uber. Mora da je znao da smo u gužvi jer nije ni stao na pješačkom prijelazu kad je bilo crveno i pješak je prelazio. Ovo je možda malo otišlo daleko, pite su nam vrlo važne, ali mogli bismo podvući crtu u ubijanju slučajnih prolaznika.

U svakom slučaju, stigli smo do The Yorka bez značajnih ozljeda i ušli unutra. Malo više nalik The Broadfieldu, ovo je bilo slabo osvijetljeno piće iako je bilo mnogo stolova za jelo. Nisu baš razumjeli kakav izazov radimo, ali su ipak marljivo odgovarali na pitanja o pitama.

Odlučili smo svi probati pitu Steak, Ale & Root Veg, misleći da će biti vrlo slična izvrsnoj piti u The Broadfieldu, no prevarili smo se, evo kako je ocijenjena;

Yorkska pita

Stanje – 6,25/7 – Naizgled, ova je pita izgledala prilično slično ostalima.
Boja – 6.25/7 – Opet lijepa sjajna smeđa iako je ova možda bila malo pretjerana na rubovima.
Jeftinoća – 5,10/7 – Iz nekog razloga The York je naplaćivao dodatnih 50 penija za svoje pite po 10 funti po komadu, s malom količinom kriški krumpira i graška vrijednost je mogla biti bolja.
Kapacitet – 6.80/7 – Kapacitet je opet bio vrlo jak.
Žvakanje – 2,50/7 – Iako nije bilo mekano kao meso u The Broadfield piti, nije bilo previše žvakaće. Povrće je bilo lijepo pečeno. Međutim, nešto je pošlo po zlu s tijestom za ovu pitu, da budem brutalno iskren, bilo je užasno. Bilo je mekano, ali i nekako čudno žvakaće. Imalo je okus kao da je u mikrovalnoj pećnici. Nismo bili sigurni je li to slučaj, ali konobarica je rekla da ih kuhaju u serijama i podgrijavaju. Zatim je rekla da koriste tijesto s korom u vrućoj vodi koja može pogriješiti ako se ne zagrije pravilno.
Sadržaj – 3,50/7 – Odrezak je imao lijep okus iako ga je bilo manje s obzirom na to da je malo prostora dato povrću. Pita je bila slađeg okusa, što je možda bilo zbog korjenastog povrća koje je, čini se, pretežno bilo mrkva i pastrnjak. Međutim, okus je bio zaražen pecivom koje nije imalo samo čudnu teksturu nego i čudan okus. TJP je bio brutalno iskren kada je rekao da je pomalo bez okusa i da okus koji je imao nije bio ugodan.
Konzistencija – 3,50 – Ono što je moglo biti stalno dobra pita uništilo je pecivo, šteta je završiti izazov na niskoj razini, ali s obzirom na dobar nadjev možemo barem reći da je ova pita imala potencijal!

Odrezak, pivo i korijensko povrće (The York [S10 3BA])
4,84/7
SJL, RAS, TJP

Dakle, imamo jasnog pobjednika u izazovu pite True North Sheffield. Kao što nam je preporučeno, pite u The Broadfieldu bile su doista izvanredne i dobile status Pierate Highly Recommended. Mesne pite u Waggon & Horses također su visoko cijenjene s ocjenom koja postiže nagradu Pierate Recommended. Puno hvala svima u True Northu, posebno Tomu u medijskom timu za organizaciju, lijepo smo se proveli i proveli vikend razgledavajući znamenitosti Sheffielda unatoč lošem vremenu!

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.