Odgovor na pitanje “Mogu li sljedeći dan pojesti ostatke sushija?”

Nigiri sushi uglavnom se radi od sirovih plodova mora. Može se reći da plodovi mora počinju kvariti čim se stave na toplu rižu. Naravno, u fazi pripreme poduzimaju se postupci za smanjenje mikroorganizama uzročnika trovanja hranom. Od sve hrane koja se obično jede sirova, smatra se da sushi ima najmanje mikroorganizama koji uzrokuju trovanje hranom.

Na primjer, Vibrio parahaemolyticus, tipično poznata bakterija koja uzrokuje trovanje hranom, veže se za plodove mora, a ako su uvjeti, poput temperature, ispravni, razmnožava se dvostruko brže od drugih bakterija koje uzrokuju trovanje hranom. Kada jedete u sushi restoranu, rast bakterija se suzbija. Međutim, ako sushi ponesete kući da ga pojedete, ovisno o uvjetima, bakterije bi se mogle razmnožiti.

Zbog toga je osnovno pravilo da sushi ne možete nositi kući iz sushi restorana.

Koja je onda razlika između sushija koji se prodaje u trgovini i koji se priprema u sushi restoranima?

Postoje očite razlike između sushija koji pripremaju sushi kuhari i sushija za van, kao što je objašnjeno u nastavku.

Sushi za van slaže se u dućanu, odabire ga kupac, a zatim se jede kod kuće, što oduzima vrijeme. Stoga se koristi veća količina začina soli u usporedbi s Nigiri sushi restoranima, kako bi se odgodila degradacija kvalitete. Sushi koji pripremaju sushi kuhari u restoranima ima udio soli od oko 1% u riži za sushi, dok sushi za van ima oko 2% udjela soli.

Dalje, uz pH od oko 4,5 %, bakterije kao što su Salmonella, Staphylococcus aureus, E. coli bakterije i Vibrio parahaemolyticus teško se razmnožavaju, a postoje eksperimentalni rezultati koji pokazuju da izumiru. U eksperimentu koji je mjerio pH riže za sushi u sushiju za van, obično je izmjeren na 6%. Nigiri sushi koji se pravi u restoranu često ima oko 6,2%, tako da se ova kiselost dobro koristi u riži za sushi i mogla bi odgoditi razgradnju.

Nadalje, iako to možda nije ugodna tema za raspravu, sprječavanje kvarenja i kvarenja hrane uzrokovano mikroorganizmima postiže se dodavanjem konzervansa kako bi se produžio rok trajanja. Na primjer, klasični konzervansi kao što su benzojeva kiselina, sorbinska kiselina i regulatori PH koriste se diljem svijeta. Postoji obveza da se oni navedu na etiketi proizvoda kada se koriste.

Sada prijeđimo na glavnu temu.

Uz sve ovo rečeno, ponekad kad kupujete hranu za van, ostanu ostaci. Nema sumnje da ih je bolje odmah odbaciti. Ali možda mislite da ga možete pojesti sljedeći dan, zar ne?

Možeš. A okus će biti isti kao kad ste ga kupili.

Prije svega, postoji nešto važno za zapamtiti; nisu svi preljevi jednaki za van. Na žalost, stvari koje zahtijevaju svježinu poput školjki, lignji, skuše i sardine, ne mogu se spasiti. Moraju se konzumirati na dan kada su kupljeni.

Zatim ćemo proći kroz to kako jesti sushi dan poslije tako da i dalje bude dobrog okusa.

Preljevi za koje ova metoda funkcionira su tuna, losos, bijela riba i škampi kuhani na pari. Međutim, jedina bijela riba za koju radi su bentoske ribe poput iverka. Sve dok je meso prozirno sljedeći dan, sigurno je. Za Hamachi, koji uvijek ima više od 20% tjelesne masti, koja oksidira, pa ga izbjegavajte držati do sljedećeg dana. Sirovi škampi su također vani. Škampi kuhani na pari postaju ukusniji ako se brzo stave u sushi ocat radi skladištenja.

Metoda je jednostavna!

Prvo skinite Nigiri sushi preljev s riže. Zatim isperite taj preljev tekućom vodom nekoliko sekundi i potom dobro osušite papirnatim ručnikom. Provjerite jeste li brzi u svim ovim koracima. Na kraju zamotajte u plastičnu foliju i spremite u hladnjak.

Zatim mokrim papirnatim ručnikom zamotajte rižu za sushi. Zamotajte ovaj set u plastiku i stavite ga u ladicu za povrće ako je moguće. Ako nemate ladicu za povrće, normalan odjeljak hladnjaka je sasvim u redu.

Sljedeći dan, kada ste spremni za jelo, zagrijte rižu za sushi u mikrovalnoj pećnici na 1000 W 10 sekundi. Poanta je samo da se malo zagrije. Zatim samo izvadite preljev iz hladnjaka i stavite ga na rižu. Po potrebi možete dodati malo wasabija.

Usput, ako ovu metodu koristite za sushi za van, čak i kada ga konzumirate isti dan, bit će još bolji nego da ga pojedete odmah.

Praksa kuhara sushija je da na rižu za sushi stave malo hladne preljeve za sushi (16~19 ℃) ili preljeve sobne temperature (20~23 ℃) čija je temperatura jednaka ljudskom tijelu (37 ℃). Pokušavamo imitirati ovu metodu. Ako konzumirate isti dan, riži se može skinuti eventualni preljev i tako pripremiti.

Ali nemojte čekati dulje od sljedećeg dana da pojedete ostatke.

Nemojte prekršiti ovo pravilo. Dopustite mi da vas upozorim da su simptomi trovanja hranom školjkaša i srebrne ribe užasni. Također treba podrazumijevati da ako se riža za sushi već osušila, nema je vraćanja, čak ni ovom metodom. Jednom kada dođete do te točke, jednostavno ga morate baciti. Naravno, ne možete jesti smrdljive nadjeve za sushi.


Nadamo se da će vam ove informacije biti korisne.

Datum revizije: 1. travnja 2022

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.