Instant piletina i riža

Korak po korak vodič za izradu Instant piletina i riža. Ovaj jednostavan recept za instant lonac s piletinom i rižom jednostavan je, ukusan, obiteljski omiljen obrok u jednom loncu. Nježni, sočni pileći bataci i riža puni ugodnih okusa. Povoljan, zdrav obrok koji se dobro smrzava i izvrstan za pripremu obroka.

Instant piletina i riža

Prema našim opažanjima, čini se da su noviji Instant Potovi osjetljiviji na pogrešku Instant Pot “BURN”. Stoga je teže uspješno skuhati i piletinu i rižu u instant loncu u isto vrijeme.

Za sigurne rezultate obično koristimo metodu Instant Pot Pot u Loncu za kuhanje piletine i riže u Instant Loncu. Metoda PIP je gdje ćemo sastojke za piletinu staviti na dno instant lonca, a zatim staviti rižu u manju zasebnu zdjelu na vrh piletine.

Testiramo i razvijamo jednostavan, ali pouzdan način da vam pomognemo da uspješno napravite piletinu i rižu u instant loncu bez posebne zdjele.

Nakon testiranja različitih metoda i metoda kuhanja tekućine, osmislili smo ovaj laki mamin recept za piletinu i rižu! Jednostavan obrok u jednom loncu koji je prepun ugodnih okusa.

pileća riža instant lonac

Ovaj recept za piletinu i rižu:

 • Neće pokrenuti pogrešku “snimanja” vašeg Instant Pot-a
 • Napravljeno od jeftinih, svježih, zdravih sastojaka iz smočnice
 • Daje mekanu sočnu piletinu s aromatičnom rižom
 • Riža izlazi potpuno kuhana, puna i natopljena ukusnim okusima piletine, rajčice, mrkve i aromatičnog bilja. Nema više suhih ili nedovoljno kuhanih tvrdih gruda riže.

Kako napraviti instant piletinu i rižu

Pripremite sastojke za pripremu piletine i riže u instant loncu:

Sastojci od piletine i riže

Piletina

Ovaj smo recept razvili s pilećim batacima s kostima i kožom jer je krajnji rezultat bolji s tamnim mesom.

*Napomena: Bijelo meso će ispasti suše od tamnog mesa zbog manje masti.

Amy + Jackyni savjeti – zamjena: Ako želite, možete koristiti pileća prsa ili pileće batake za pripremu ove piletine i riže. Obavezno prilagodite vrijeme kuhanja u skladu s tim.

Riža

Razvili smo ovaj recept za Instant Pot s pilećom rižom s jasmin rižom. Ako zamjenjujete drugim vrstama riže, vrijeme kuhanja svakako prilagodite svojoj riži.

Amy + Jackyni savjeti – zamjena: Ako koristite vrstu riže za koju je potrebno dulje vrijeme kuhanja (tj. smeđu rižu), koristite pileće batake s kostima i kožom kako biste spriječili suhu piletinu.

rajčice

Različite rajčice će se razlikovati u okusu, aromi, slatkoći, kiselosti ili razvoju okusa. Dakle, uravnotežite okuse na temelju svojih rajčica.

Neslani pileći temeljac

Radije razvijamo recepte s neslanim sastojcima jer možemo bolje kontrolirati okuse jela.

Ako zamjenjujete slanim pilećim temeljcem, imajte na umu da razina natrija može dosta varirati između različitih marki. Uvijek kušajte i prema tome prilagodite.

instant lonac pileći batak i riža

Alati za piletinu i rižu

Korak 1

Izborno: smeđa piletina u instant loncu

Najprije pritisnite gumb “Saute” za funkciju “Sauté More” za zagrijavanje instant lonca.

Prebacit će se na “ON” na zaslonu.

Instant pirjajte više

Pričekajte dok se na zaslonu ne pojavi “HOT” (traje otprilike 8 minuta).

Amy + Jackyni savjeti! Pobrinite se da Instant Pot bude što topliji da izazove Maillardovu reakciju. Ovo također sprječava da se piletina zalijepi za lonac.

Osušite piletinu papirnatim ručnikom. Zatim obilno začinite jednu stranu piletine solju i crnim paprom.

Dodajte 1 žlicu (15 ml) maslinovog ulja u instant lonac. Zavrtite unutarnji lonac kako biste osigurali da ulje prekrije cijelo dno unutarnjeg lonca (kao što je prikazano na donjoj fotografiji).

Dodajte piletinu u instant lonac (začinjenom stranom prema dolje), zatim pecite ovu stranu 5 minuta.

smeđi pileći batak

Drugu stranu piletine lagano začinite solju i crnim paprom. Zatim okrenite i pržite ovu stranu piletine još 5 minuta.

Na kraju ostavite sa strane pileće batake.

*Bilješka: Ako preskačete ovaj korak pečenja piletine, dodajte piletinu u koraku 4.

Korak 2

Pirjajte luk i češnjak

Dodajte narezani luk i 1 žličicu (5,8 g) paste od rajčice, zatim pirjajte dvije minute.

propirjajte luk

Dodajte prstohvat sušenog origana i sušenog bosiljka, pa pirjajte još minutu.

propirjajte origano bosiljak

Dodajte nasjeckane režnjeve češnjaka, pa pirjajte još 30 sekundi.

propirjajte češnjak

3. korak

Deglazirajte instant lonac

Ulijte ½ šalice (125 ml) neslanog temeljca u instant lonac. Zatim uklonite glazuru tako da drvenom žlicom izribate sve aromatične smeđe komadiće s dna lonca. Brzo izmiješajte.

deglazirati

Korak 4

Kuhajte piletinu i rižu pod pritiskom

Kako biste spriječili pogrešku “zagorijevanja”, na dno lonca prvo nasložite zapečenu piletinu i nasjeckanu mrkvu.

naslagati mrkvu i pileće batake

Zatim dodajte 1½ žlice (22,5 ml) običnog umaka od soje i 2 šalice (440 g) jasmin riže u instant lonac.

Ulijte 1½ šalice (375 ml) neslanog pilećeg temeljca u instant lonac.

Amy + Jackyni savjeti! Provjerite je li riža potpuno uronjena u tekućinu za kuhanje.

dodajte rižu

Složite rajčice narezane na četvrtine na vrh pilećih bataka i riže u instant loncu.

na vrh stavite rajčice narezane na četvrtine

S gumbom za ventilaciju u položaju za ventilaciju, zatvorite poklopac, zatim okrenite gumb za ventilaciju u položaj za brtvljenje.

Metode kuhanja pod pritiskom:

 • Pileći batak: Kuhajte na visokom tlaku 7 minuta, a zatim na prirodnom otpuštanju 12 minuta.
 • Pileća prsa bez kostiju: Kuhajte pod visokim pritiskom 5 minuta, a zatim 12 minuta s prirodnim otpuštanjem.

*Bilješka: Bijelo meso će ispasti suše od tamnog mesa zbog manje masti.

Nakon 12 minuta otpustite preostali tlak okretanjem gumba za odzračivanje u položaj za odzračivanje.

Kada plutajući ventil padne, pažljivo otvorite poklopac.

Instant lonac pod pritiskom Kuhajte na visokom tlaku 7 minuta

Daj mi to! Pileća riža miriše tako dobro i utješno~

piletina i riža u instant loncu

Ako želite, možete narezati piletinu, a zatim narezanu piletinu dodati natrag u rižu.

Korak 5

Začinite piletinu i rižu

Probajte i začinite s još soli. Za referencu smo dodali 3 velika prstohvata soli.

Amy + Jackyni savjeti! Za ovaj recept za instant lonac s pilećom rižom, začinite je s više soli jer će pojačanje okusa biti prilično dramatično.

kušajte i začinite piletinu i rižu

Pritisnite “Odustani” da isključite grijanje.

Zatim promiješajte piletinu i rižu prije posluživanja.

Korak 6

Poslužite instant piletinu i rižu

Pileću rižu ukrasite sitno narezanim zelenim lukom. Zatim poslužite ovaj ukusni instant lonac s pilećim batacima i rižom!

instant pileća riža u loncu

Prilozi za posluživanje uz piletinu i rižu

Ovaj Easy Mama’s piletina i riža ukusan je, ali zdrav obrok u jednom loncu. Možete ga poslužiti uz priloge od povrća, priloge od jaja, ugodnu zdjelu domaće juhe ili slatke deserte.

 • Prilozi od povrća: Instant brokula u loncu, kupus u instant loncu, zeleni grah u loncu, kineska brokula s umakom od kamenica (Gai Lan), tikvice u instant loncu.
 • Prilozi od jaja: Pikantna krema od jaja, kineska jaja za čaj, korejska jaja za saunu.
 • juhe: Instant juha od rajčice u loncu, Zuppa Toscana u loncu, juha od krumpira u loncu, juha od brokule i cheddar u loncu, minestrone juha u loncu, juha od butternut tikvice u instant loncu.

Uživajte u Easy Mama’s instant loncu od pilećih bataka i riže!

instant piletina i riža | instant lonac s piletinom i rižom | pileća riža instant lonac | instant lonac pileći batak i riža | piletina i riža u ekspres loncu

Podijelite ovaj recept kako bismo mogli napraviti još ukusnih recepata za vas. Hvala 🙂

 • Neobavezno – smeđa piletina u instant loncu: Zagrijte instant lonac pomoću funkcije “Sauté More”. Pričekajte dok se na zaslonu ne pojavi “HOT” (~8 minuta). Osušite piletinu papirnatim ručnikom. Zatim obilno začinite jednu stranu piletine solju i crnim paprom.Dodajte 1 žlicu (15 ml) maslinovog ulja u instant lonac. Zavrtite unutarnji lonac kako biste osigurali da ulje prekrije cijelo dno unutarnjeg lonca.Dodajte piletinu u instant lonac (sa začinjenom stranom prema dolje), zatim pecite ovu stranu 5 minuta. Drugu stranu piletine lagano začinite solju i crnim paprom. Zatim okrenite i pržite ovu stranu piletine još 5 minuta.Pileće batake ostaviti sa strane.
 • Pirjajte luk i češnjak: Dodajte narezani luk i 1 žličicu (5,8 g) paste od rajčice, zatim pirjajte dvije minute. Dodajte prstohvat sušenog origana i sušenog bosiljka, pa pirjajte još minutu. Dodajte nasjeckane režnjeve češnjaka, pa pirjajte još 30 sekundi.

 • Deglazirajte instant lonac: Ulijte ½ šalice (125 ml) neslanog temeljca u instant lonac. Zatim uklonite glazuru tako da drvenom žlicom izribate sve aromatične smeđe komadiće s dna. Brzo izmiješajte.

 • Kuhanje piletine i riže pod pritiskom: Kako biste spriječili pogrešku “BURN”, na dno lonca prvo složite pečenu piletinu i nasjeckanu mrkvu. Dodajte 1½ žlice (22,5 ml) običnog umaka od soje i 2 šalice (440 g) jasmin riže u instant lonac. Ulijte 1½ šalice (375 ml) neslanog pilećeg temeljca. Provjerite je li riža potpuno uronjena u tekućinu za kuhanje. Na vrh poslažite rajčice narezane na četvrtine. S gumbom za ventilaciju u položaju za ventilaciju, zatvorite poklopac, zatim okrenite gumb za ventilaciju u položaj za brtvljenje. Pileći zabatak: Kuhajte pod visokim tlakom 7 minuta, a zatim 12 minuta s prirodnim otpuštanjem. Pileća prsa bez kostiju: Kuhajte pod visokim tlakom 5 minuta, a zatim 12 minuta s prirodnim otpuštanjem.Okrenite gumb za ventilaciju u položaj za ventilaciju, zatim pažljivo otvorite poklopac.
 • Začinite piletinu i rižu: Probajte i začinite s još soli. Za referencu smo dodali 3 velika prstohvata soli. Amy + Jackyin savjet: Za ovaj recept začinite s više soli jer će pojačanje okusa biti prilično dramatično. Pritisnite “Odustani” da isključite grijanje. Zatim promiješajte piletinu i rižu prije posluživanja.
 • Poslužiti: Ukrasite sitno narezanim zelenim lukom. Poslužite ovu ugodnu i ukusnu Mama’s instant pileću rižu! Uživajte~

1. Zamjena za pileće batake: Koristili smo pileće batake s kostima i kožom jer je krajnji rezultat bolji s tamnim mesom. Možete zamijeniti pilećim prsima ili pilećim batacima, ali prilagodite vrijeme kuhanja u skladu s tim. Imajte na umu da će bijelo meso biti suše od tamnog mesa jer ima manje masti.
2. Vrste riže: Ovaj smo recept pripremili s jasmin rižom. Ako zamjenjujete drugim vrstama riže, prilagodite vrijeme kuhanja. Ako vaša vrsta riže treba dulje vrijeme kuhanja (tj. smeđa riža), koristite pileće batake s kostima i kožom kako biste spriječili suho piletinu.
Ocijenite Amy + Jackyin recept: Ako ste probali naš recept, ne zaboravite ga ocijeniti u odjeljku Komentari. Hvala vam!

Kalorije: 514kcal | Ugljikohidrati: 70g | Protein: 23g | Mast: 15g | Zasićene masti: 4g | Kolesterol: 83mg | Natrij: 379mg | Kalij: 653mg | Vlakno: 3g | Šećer: 5g | Vitamin A: 5855IU | Vitamin C: 13.9mg | Kalcij: 63mg | Željezo: 1.9mg

Više instant recepata s piletinom i rižom

instant piletina i riža | instant lonac s piletinom i rižom | pileća riža instant lonac | instant lonac pileći batak i riža | piletina i riža u ekspres loncu

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.